سایت بهداشت دبستان فارابی اهواز
موضوعات بهداشتی دبستان فارابی اهواز
شنبه 12 آبان 1392برچسب:, :: 15:41 :: نويسنده : بحرینی نژاد

مسمومیت غذایی

تصور کنید کمی از غذای چند روز پیش در یخچال مانده است. شما احساس گرسنگی شدیدی می‏کنید و چیزی دیگر برای خوردن پیدا نمی‏کنید. وقتی غذا را برمی‏دارید تا بخورید، احساس می‏کنید بوی عجیبی دارد؛ اما از آن‏جایی که خیلی گرسنه هستید، حتی آن را گرم نمی‏کنید و می‏خورید. اما چند ساعت بعد احساس بدی به شما دست می‏‏دهد؛ طوری که فکر می‏کنید مریض شده‏اید. کم‏کم در شکم خود درد پیدا می‏کنید. این درد متناوباً کم و زیاد می‏شود تا بالاخره غذا را بالا می‏آورید.

این اتفاق، مسمومیت غذایی نامیده می‏شود. کسی در غذایی که خورده بودید سم نریخته‏ بود، اما باکتری‏ها در غذا رشد کرده بودند و باعث مسمومیت و مریضی شما شدند.   مسمومیت غذایی ممکن است خفیف باشد و مدت زمان کوتاهی آزار‏تان دهد، یا می‏تواند شدید باشد و طول بکشد. حال بیاید ببینیم چگونه می‏توان از مسمومیت غذایی جلوگیری کرد.

 

مسمومیت غذایی چیست؟

مسمومیت غذایی از خوردن غذاهایی که حاوی جرم‏هایی مانند باکتری‏های مضر هستند ناشی می‏شود.

 این جرم‏ها مسموم کننده‏اند. ممکن است فردی مسمومیت غذایی خفیف داشته باشد که نشانه‏ی آن شکم درد و اسهال است.

حال که در مورد مسمومیت غذایی و علت آن اطلاعاتی به دست آوردید، شاید با خود فکر کنید بهترین راه پیش‏گیری از مسمومیت، خلاص شدن از شر تمام باکتری‏ها باشد. اما این کار شدنی نیست. باکتری‏ها همیشه و همه جا هستند؛

 

چه جرم‏هایی خطرناک‏اند؟

غذاهایی که از حیوان‏ها هستند، غذاهایی که خام‏اند و کامل پخته نشده‏اند و سبزی‏های نشسته، همگی حاوی جرم‏هایی هستند که می‏توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. محتمل‏ترین منبع مسمومیت، غذاهایی هستند که از حیوان‏ها می‏باشند؛ همچون: گوشت قرمز، ماکیان مثل گوشت مرغ و جوجه)، تخم‏مرغ، شیر و گوشت جانوران دریایی (مثل ماهی و میگو).

 برای پیش‏گیری از مسمومیت غذایی باید غذاها را به صورت صحیح و درست شست، پخت و نگه‏داری کرد.

 

آیا من دچار مسمومیت غذایی شده‏ام؟

کسی که دچار مسمومیت غذایی شده از این مشکلات رنج می‏برد:

* دل پیچه

* اسهال، که در موارد شدید اسهال خونی مشاهده شده است

* تب

بعضی وقت‏ها فردی که دچار مسمومیت شده پس از چند ساعت از صرف غذا احساس بیماری و مسمومیت می‏کند. گاهی اوقات هم مسمومیت بعد از چند روز اتفاق می‏افتد. در مسمومیت‏های خفیف برای مدت طولانی احساس بیماری نمی‏کنید و به زودی بهبودی می‏یابید.

گفتن اینکه آیا مشکلی که برایتان پیش آمده مسمومیت است یا چیزی دیگر، کار ساده‏ای نیست. باید تحقیق کنید و ببینید چه کس یا کسان دیگری از همان غذا خورده‏اند و آیا آنها هم همان مشکل را دارند؟ اگر آنها هم دچار همان چیز شده‏اند که شما از آن رنج می‏برید، می‏توان گفت مسمومیت غذایی است.

 

 پزشک چه کاری انجام می‏دهد؟

اگر شما به دکتر مراجعه کنید، او سوال‏های زیادی از شما خواهد پرسید؛ به طور مثال: چه احساسی دارید؟ چه موقع برای بار اول احساس بیماری کردید؟ در روزهای اخیر چه چیزهایی خورده‏اید؟ آیا کس دیگری هم از نزدیکان شما احساس شما را دارد؟

 

ممکن  است دکتر از شما آزمایش بگیرد. این آزمایش معمولاً آزمایش ادرار است تا مشخص شود آیا در بدن شما جرم وجود دارد یا نه. نوع درمان مسمومیت غذایی بستگی به نوع جرمی دارد که در بدن فرد بیمار است و موجب مسمومیت او شده. دکتر ممکن است برای شما دارو تجویز کند؛ اما غالباً فردی که مسموم شده بدون دارو معالجه می‏شود. بستری شدن کودکی که مسموم شده، در بیمارستان هم به ندرت اتفاق می‏افتد. معمولاً فقط کسانی که به خاطر مسمومیت غذایی دچار کمبود آب بدن شده‏اند مجبورند به بیمارستان مراجعه کنند. کمبود آب بدن یعنی اینکه فرد، بخش زیادی از مایعات بدنش را به دلیل اسهال یا استفراغ یا هر دو مورد از دست می‏دهد. بیماری که کمبود آب بدن دارد، مایعات مورد نیاز بدنش را از طریق سرم به دست می‏آورد. برای پیش‏گیری از ابتلا به این مشکل، هر موقع احساس بیماری کردید، شروع به نوشیدن آب یا دیگر مایعات کنید.

 

چگونه با جرم‏ها مبارزه کنیم؟

کارهای زیادی می‏توان انجام داد تا از مسمومیت غذایی پیش‏گیری کرد. این کارها و اقدام‏ها باید پله پله در مراحل آماده شدن و صرف کردن غذا انجام شوند. به‏طور مثال شستن کامل مواد اولیه‏ی غذا، پختن صحیح و کامل، روش‏های درست نگه‏داری غذاهای باقی مانده و...

بیشتر این مسوولیت‏ها بر دوش بزرگسالان هستند؛ اما کودکان هم می‏توانند در مبارزه با جرم‏ها سهیم باشند. بهترین کاری که می‏توانید انجام دهید این است که اگر می‏خواهید در آماده کردن غذا کمک کنید، دست‏هایتان را خوب بشویید. شستن دست‏ها قبل از نشستن سر سفره نیز نباید فراموش شود.

اعمال دیگری که شما می‏توانید انجام دهید و خودتان را در مقابل ابتلا به مسمومیت غذایی بیمه کنید عبارتند از:

* میوه‏ها و سبزی را قبل از خوردن، کامل بشویید.

* فقط غذاهایی را بخورید که به‏طور صحیح و کامل پخته شده‏اند.

* اگر سر سفره گوشت مرغ را با قاشق و چنگال قسمت کردید و دیدید درون آن رنگ صورتی دارد یا احساس کردید خام مانده، به بزرگ‏تر اطلاع دهید.

* به چیزی که می‏خورید نگاه کنید و آن را ببویید.

* اگر بو و مزه‏ی چیزی که می‏خواهید بخورید با حالت معمولی‏اش تفاوت دارد، قبل از اینکه آن را بخورید با بزرگ‏‏ترها صحبت کنید. شیر مثال خوبی است. شیر نباید مزه‏ی ترش بدهد. کپک که به رنگ‏های صورتی، سبز، سفید و قهوه‏ای دیده می‏شود، غالباً نشانه‏ای از فساد غذاست.

* اگر می‏خواهید باقی مانده‏ی غذایی را بخورید، از بزرگ‏ترها بخواهید آن را به خوبی گرم کنند. با گرم کردن، باکتری‏هایی که در مدت زمان نگه‏داری غذا در یخچال در آن رشد کرده‏اند کشته می‏شوند و از بین می‏روند.

* تاریخ مواد غذایی را چک کنید. بیشتر مواد غذایی تاریخ انقضا دارند. غذایی را که از تاریخ انقضای آن گذشته به هیچ‏وجه مصرف نکنید.

* باقی مانده‏ی غذا را فوری در یخچال قرار دهید. باکتری‏ها در دمای اتاق، شانس خوبی برای رشد و تکثیر در غذا را دارند. پس بنابراین این اجازه را به آنها ندهید. با قرار دادن باقی مانده‏ی غذا در یخچال، نمی‏گذارید جرم‏های بد و مضر فرصت فاسد کردن غذا و به دنبال آن، مسموم کردن شما را داشته باشند.

یک شنبه 5 آبان 1392برچسب:, :: 16:16 :: نويسنده : بحرینی نژاد

توجه ! توجه ! توجه

*****جشنواره غذاهای سنتی و ایرانی*****

از کلیه اولیای محترم دانش آموزان پایه های اول و دوم و سوم دعوت بعمل می آید جهت شرکت در این جشنواره که مورخ 6/8/92 برگزار می گردد ، غذاهای خود را تا ساعت 9:00 به مربی بهداشت (خانم بهبهانی نژاد) تحویل داده و در ساعت 11:00 پس از بازدید کلیه دانش آموزان و رأی داوران غذا ها را تحویل بگیرند. " لازم به ذکر است که به بهترین غذاها (ازنظر نوع غذا،طعم،دیزاین و ....) جوایز نفیسی اهدا خواهد شد. "

جمعه 26 فروردين 1392برچسب:, :: 22:40 :: نويسنده : بحرینی نژاد

 

 ناخن جويدن كودكان
 
یکی از اختلالات عادتی که بیشتر در بین کودکان و نوجوانان مشاهده می شود، جویدن ناخن است . این اختلال علاوه بر اثرات مضر و نامطلوبی که بر روی کودکان و نوجوانان بر جای می گذارد، بسیاری از والدین را نیز دلواپس و نگران می کند.
اختلال و مشكل ناخن جويدن عمدتاً در دوران كودكي آغاز مي‌شود و تا چهار يا پنج سالگي رفتار طبيعي تلقي مي‌شود. به تدريج با افزايش سن نيز معمولاً از ميزان و شدت آن كاسته مي‌شود. سن اوج آن يازده تا دوازده سالگي است و در بين پسران بيش از دختران شايع است.
معمولاً كودك در حال تنش و ناراحتي و استرس به اين عمل دست می زند كه منبع اصلي ناراحتي‌هاي او نيز عمدتاً وضعيت و مشكلات خانواده و پس از آن مدرسه است اساساً بين ناخن جويدن و احساس ناامني و اضطراب رابطه وجود دارد در صورت بروز ناراحتي شديد ناخن جويدن نيز شدت مي‌يابد مطالعات نشان مي‌دهد كودكاني كه ناخن مي‌جوند به خصوص آنها كه داراي نشانهاي ديگر عصبي مانند : تيك، بي توجهي، لكنت و مانند آنها هستند در مقايسه با كودكاني كه به اين رفتار مبتلا نيستند در كار مدرسه ناموفق تر خواهند بود. ناخن جويدن با انگشت مكيدن فرق دارد ناخن جويدن وسيله اي براي كاهش فشار دروني است و در بزرگسالي هم وجود دارد و با اضطراب و تنش همراه است، در حالي كه مكيدن انگشت تقريباً يك عادت دوره كودكي است و با لذت و آرامش توأم است.
 
علائم و نشانه‌هاي ناخن جويدن
ناخن جويدن علائم و نشانه‌هاي متعددي دارد بروز علائم در پسران بيشتر از دختران است و با افزايش سن از ميزان و شدت آنها كاسته مي‌شود و برخي علائم عبارت است از : بي حوصلگي،احساس ناآرامي وناامني، انقباض غيرارادي آروارها،تيك، بي قراري، بي حركتي، اختلال خواب، نگراني، ترس، شب ادراري، دندان قروچه، خشم، خود بيني، زود رنجي، بي اشتهايي، اختلال در ناخن ها، پنهان كردن ناخن ها از ديگران گاهي خون آمدن از ناخن ها و خرابي دندانهاي جلو.
 
علل ناخن جويدن
 علل ناخن جويدن در افراد مختلف، متفاوت است، برخي از اين علت عبارت است از : احساس نا خشنودي، ونگراني، اختلافات وكشمكشهاي خانوادگي، فشارها و نگراني‌هاي دروني، احساسناامني، محروميت، تربيت نادرست، اختلالات شخصيتي، يادگيري و تقليد از ديگران و يا اطرافيان، كمبود محبت، رابطه نامطلوب كودك و مادر، ضعف جسمي وكمبود ويتامين، توقع بيش ازحد والدين ازكودك، مشاهده فيلم‌ها و صحنه‌هاي وحشتناك، نكوهش و انتقاد مستمر از كودك.
 
ناخن‌جویدن چه عوارضی را در بدن ایجاد می‌کند؟
ناخن‌ها علاوه بر زیبایی انگشتان به منزله یک وسیله مکانیکی نیز اعمال زیادی را در بدن انجام می‌دهند.مهم‌ترین وظیفه ناخن‌ها پوشاندن بافت نرم انگشتان است که گرفتن اشیای ریز و کارکردن با آن‌ها را برای ما ممکن می‌کند. بزاق دهان اثر مخربی بر ناخن و بافت‌های اطراف آن دارد و رطوبت ناشی از آن مکان مناسبی را برای رشد باکتری ها و قارچ ها فراهم می‌کند.به علاوه هنگام جویدن ناخن، تعداد زیادی میکروب که معمولا در زیر ناخن ها جمع می‌شوند، بلعیده می‌شوند و این امر ممکن است باعث دل درد و ابتلا به آلودگی‌های انگلی شود.
 
برخي از شيوه‌هاي درماني
ستايش و تقويت و تشويق رفتارهاي مناسب كودك، افزايش اعتماد به نفس كودك، بر قراري رابطه دوستانه، تحت فشار قرار دادن كودك، افزودن بر آگاهي فرد در مورد مضرات ناخن جويدن، مشغول نگه داشتن كودك به نقاشي يا نوشتن و بازي كردن،تغيير وضعيت محيطي، صحبت از وقايع خوشايند و شادي‌آور در حضور كودك و رفع ناراحتي ها ونگراني‌هاي كودك، بر طرف كردن علل نا امني در كودك در رفع اين حالت مؤثر است.
در درمان افراد ابتلا به ناخن جويدن، اساس كاهش اضطراب است. در اين راستا اصلاح رابطه والدين با كودك بسيارلازم و ضروري است.استفاده از روشهاي آرام سازي به طور مداوم به كاهش سطح اضطراب كودك كمك كرده و در نهايت مشكل ناخن جويدن رفع مي‌شود.
سه شنبه 18 فروردين 1392برچسب:, :: 10:42 :: نويسنده : بحرینی نژاد

هفته سلامت گرامی باد

 

"فشار خون را جدی بگیریم"

 

شعارهفته سلامت سال 92 : "فشار خون را جدی بگیریم"

 

فرمولی برای داشتن فشار خون نرمال:

تغذیه سالم ( اجتناب از مصرف فست فود ها ، حذف نمک دان از سفره و ...) + ورزش+ دوری از استرس = بهترین فشار خون

     

جمعه 25 آبان 1391برچسب:, :: 15:28 :: نويسنده : بحرینی نژاد




نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 80
بازدید ماه : 105
بازدید کل : 68812
تعداد مطالب : 67
تعداد نظرات : 11
تعداد آنلاین : 1

<-PollName->

<-PollItems->