سایت بهداشت دبستان فارابی اهواز
موضوعات بهداشتی دبستان فارابی اهواز
چهار شنبه 22 آبان 1392برچسب:, :: 13:30 :: نويسنده : بحرینی نژاد

السلام علیک یا ابا عبدالله

  

باز این چه شورش است که در خلق عالم است

 باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است

 

 

ایام سوگواری سیدو سالار شهیدان ابا عبدالله الحسین را به پیشگاه حضرت ولی عصر (عج) و کلیه عاشقان آن حضرت تسلیت و تعضیت عرض می نماییم.

یک شنبه 5 آبان 1392برچسب:, :: 16:16 :: نويسنده : بحرینی نژاد

توجه ! توجه ! توجه

*****جشنواره غذاهای سنتی و ایرانی*****

از کلیه اولیای محترم دانش آموزان پایه های اول و دوم و سوم دعوت بعمل می آید جهت شرکت در این جشنواره که مورخ 6/8/92 برگزار می گردد ، غذاهای خود را تا ساعت 9:00 به مربی بهداشت (خانم بهبهانی نژاد) تحویل داده و در ساعت 11:00 پس از بازدید کلیه دانش آموزان و رأی داوران غذا ها را تحویل بگیرند. " لازم به ذکر است که به بهترین غذاها (ازنظر نوع غذا،طعم،دیزاین و ....) جوایز نفیسی اهدا خواهد شد. "

جمعه 20 آبان 1392برچسب:, :: 10:37 :: نويسنده : بحرینی نژاد

 دیابت

بیماری دیابت بر اثر قطع تولید انسولین و یا عدم کارکرد مناسب آن در بدن به وجود می آید. انسولین هورمونی است که مواد غذایی قندی و نشاسته و... را در بدن به انرژی تبدیل می نماید. تا کنون علت بروز این بیماری کشف نشده است ولی گمان می رود که زمینه مساعد ژنتیکی و عوامل محیطی همچون چاقی و بی تحرکی در ابتلا به این بیماری نقش موثری داشته باشد. درکشورما، حدود 4 میلیون نفر (کودک و بزرگسال) به دیابت مبتلا هستند، ولی متاسفانه تعداد اندکی از این افراد از دیابت خود آگاهانه و یا به کنترل صحیح و دقیق قند خون می پردازند.
انواع دیابت:
* دیابت نوع 1: در این نوع دیابت،تولید انسولین در بدن به طور کامل قطع می شود،درنتیجه قند موجودنمی تواند واردسلولهاشده انرژی بدن را تامین نمایدو همین مسئله افزایش شدید قندخون راسبب می شود.حدود 5%تا 10%کل دیابتی هارا مبتلایان نوع 1تشکیل می دهند.
*دیابت نوع 2:در این دسته از مبتلایان،بدن نسبت به انسولین مقاوم می شوددر این حالت انسولین ترشح شده تاثیری برروی جذب قندندارد ویا ترشح آن به میزان کافی صورت نمی گیرد.
* دیابت حاملگی: حدود4%ازکل بانوان درطول زمان بارداری موقتاً به این نوع دیابت مبتلامی شوند.
* دیابت پنهان:در این دسته از افراد میزان قند خون بالاتر از نرمال است ولی نه تاحدی که بتوان آن ها را در گروه مبتلایان دیابت نوع2 قرار داد
عوارض دیابت: * عوارض بلند مدت
                    * عوارض کوتاه مدت
*عوارض بلند مدت
* نابینایی:تحت کنترل نبودن قند خون،اثرتخریب کننده ای روی عروق شبکیه چشم داشته و می تواندموجب بروز تاری دیدو نابینایی شود.
* آسیب کلیوی: کلیه ها نیز در صورت بالا بودن قند خون، آسیب دیده و دیالیز را به دنبال خواهد داشت.
* پای دیابتی: عدم کنترل قند خون و عدم مراقبت صحیح از پاها، موجب ایجاد زخم هایی در پا می شود. این زخم ها می تواند به از کار افتادگی و قطع پاها منجر شود. علاوه بر کنترل قند، هر روز پاهای خود را معاینه نمایید و کفش مناسب بپوشید.
* بیماری های قلبی و عروقی: دیابت کنترل نشده، احتمال حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون را افزیش می دهد.
* عوارض عصبی: اعصاب حسی و حرکتی اندامها مخصوصاً پاها در اثر قند خون بالا دچار آسیب می شوند که معمولاً به صورت بی حسی و گز گز کف پا خود را نشان می دهد. از دیگر عوارض عصبی، می توان به ناتوانی جنسی در آقایان اشاره کرد.
* عفونت لثه و دندان: افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر عفونت لثه ها و پوسیدگی و لق شدن دندان ها هستند. لذا توصیه می شود بهداشت دهان و دندان را دقیقاً رعایت کنید.
*عوارض کوتاه مدت
* کُمای دیابتی:اگرقندخون بیش ازحد بالا باشد،فرد درمعرض خطر اسیدی شدن خون(کتو اسیدوز دیابتی)وحتی رفتن به کُمای دیابتی خواهد بود.
چرا برخی اوقات قند خون بیش از اندازه بالا می رود؟مصرف نکردن انسولین یاقرص،پرخوری،کاهش فعالیت فیزیکی،استرس وفشارهای عصبی، عفونت، جراحت یا بیماریهای دیگراز عوامل بالارفتن قندخون هستند.
توجه: در بسیاری از موارد، قند خون بالا هیچ کدام از علائم فوق را ندارد و شما فقط با اندازه گیری قند خون در آزمایشگاه و یا با دستگاه متوجه آن می شوید.
 
* هیپوگلیسمی (قند خون پایین):اگر همواره از مقدار قند خونتان آگاه نباشید و قندتان بیش از حد پایین آید، ممکن است منجر به ضعف یا بیهوشی شود.
*دلایل هیپوگلیسمی: مصرف انسولین یا دارو بیش ازحد عادی ، فعالیت فیزیکی بیش از حد عادی ، حذف یک وعده یا میان وعده غذایی.
هیپوگلیسمی: طپش قلب ، گرسنگی شدید ، لرزش بدن ، عرق سرد ، درد شکم و تهوع ، پوست سرد و رنگ پریده ، اختلال دید ، سردرد ، خستگی و بی حالی ، خواب آلودگی ، از دست دادن تمرکز ، اختلال در صحبت کردن.
 
توجه:برای اطمینان از هیپوگلیسمی حتماً قند خونتان را اندازه گیری کنید. اگر از وقوع هیپوگلیسمی مطمئن شدید، مقداری مواد قندی یا مایعات شیرین میل نمایید. مثلاً چند حبه قند یا مقداری آب میوه مناسب می باشد.
تشخیص:
پزشک متخصص می تواند با آزمایش قند خون ناشتا و یا قند خون دو ساعته، که معیاری از عملکرد لوزالمعده و ترشح انسولین را بدست می دهند،تعیین کند که آیا شما در دوره دیابت پنهان قرار دارید و یا به طور کامل به دیابت مبتلا گشته اید. در صورتی که آزمایش قند خون ناشتا ی شما، عددی بین 100 تا 125 باشد نشانگر آن است که شما در دوره دیابت پنهان قرار دارید و چنانچه این رقم 126 یا بیشتر از آن باشد بیانگر ابتلای کامل دیابت است. در آزمایش قند خون دو ساعته، ابتدا به صورت ناشتا و سپس دو ساعت بعد از نوشیدن یک محلول نسبتا غلیظ قندی، میزان گلوکز موجود در خون شما اندازه گیری می شود. چنانچه نتیجه این آزمایش عددی بین 140 تا 199 باشد، بیانگر دیابت پنهان و اگر 200 یا بیشتر از آن باشد، ابتلایتان به دیابت را نشان می دهد.
توصیه های تغذیه ای دیابت:
هدف اصلی از رژیم درمانی در بیماران دیابتی،استفاده ازموادغذایی به صورت متعادل است.اصولاً رژیم غذایی ای كه توسط كارشناسان ومتخصصان تغذیه برای افراد دیابتی تهیه می شود دارای اهداف زیر است:
* رساندن قند خون به سطح طبیعی
* حفظ سطح چربی های خون در حد طبیعی
* كاهش مشكلات خاص بیماران دیابتی
* به دست آوردن و حفظ وزن ایده آل
* رساندن مواد مغذی به بدن به میزان لازم
* تأمین انرژی موردنیاز بدن جهت انجام فعالیت های لازم
* جلوگیری از بروز عوارض و مشكلات ناشی از دیابت
شنبه 12 آبان 1392برچسب:, :: 15:41 :: نويسنده : بحرینی نژاد

مسمومیت غذایی

تصور کنید کمی از غذای چند روز پیش در یخچال مانده است. شما احساس گرسنگی شدیدی می‏کنید و چیزی دیگر برای خوردن پیدا نمی‏کنید. وقتی غذا را برمی‏دارید تا بخورید، احساس می‏کنید بوی عجیبی دارد؛ اما از آن‏جایی که خیلی گرسنه هستید، حتی آن را گرم نمی‏کنید و می‏خورید. اما چند ساعت بعد احساس بدی به شما دست می‏‏دهد؛ طوری که فکر می‏کنید مریض شده‏اید. کم‏کم در شکم خود درد پیدا می‏کنید. این درد متناوباً کم و زیاد می‏شود تا بالاخره غذا را بالا می‏آورید.

این اتفاق، مسمومیت غذایی نامیده می‏شود. کسی در غذایی که خورده بودید سم نریخته‏ بود، اما باکتری‏ها در غذا رشد کرده بودند و باعث مسمومیت و مریضی شما شدند.   مسمومیت غذایی ممکن است خفیف باشد و مدت زمان کوتاهی آزار‏تان دهد، یا می‏تواند شدید باشد و طول بکشد. حال بیاید ببینیم چگونه می‏توان از مسمومیت غذایی جلوگیری کرد.

 

مسمومیت غذایی چیست؟

مسمومیت غذایی از خوردن غذاهایی که حاوی جرم‏هایی مانند باکتری‏های مضر هستند ناشی می‏شود.

 این جرم‏ها مسموم کننده‏اند. ممکن است فردی مسمومیت غذایی خفیف داشته باشد که نشانه‏ی آن شکم درد و اسهال است.

حال که در مورد مسمومیت غذایی و علت آن اطلاعاتی به دست آوردید، شاید با خود فکر کنید بهترین راه پیش‏گیری از مسمومیت، خلاص شدن از شر تمام باکتری‏ها باشد. اما این کار شدنی نیست. باکتری‏ها همیشه و همه جا هستند؛

 

چه جرم‏هایی خطرناک‏اند؟

غذاهایی که از حیوان‏ها هستند، غذاهایی که خام‏اند و کامل پخته نشده‏اند و سبزی‏های نشسته، همگی حاوی جرم‏هایی هستند که می‏توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. محتمل‏ترین منبع مسمومیت، غذاهایی هستند که از حیوان‏ها می‏باشند؛ همچون: گوشت قرمز، ماکیان مثل گوشت مرغ و جوجه)، تخم‏مرغ، شیر و گوشت جانوران دریایی (مثل ماهی و میگو).

 برای پیش‏گیری از مسمومیت غذایی باید غذاها را به صورت صحیح و درست شست، پخت و نگه‏داری کرد.

 

آیا من دچار مسمومیت غذایی شده‏ام؟

کسی که دچار مسمومیت غذایی شده از این مشکلات رنج می‏برد:

* دل پیچه

* اسهال، که در موارد شدید اسهال خونی مشاهده شده است

* تب

بعضی وقت‏ها فردی که دچار مسمومیت شده پس از چند ساعت از صرف غذا احساس بیماری و مسمومیت می‏کند. گاهی اوقات هم مسمومیت بعد از چند روز اتفاق می‏افتد. در مسمومیت‏های خفیف برای مدت طولانی احساس بیماری نمی‏کنید و به زودی بهبودی می‏یابید.

گفتن اینکه آیا مشکلی که برایتان پیش آمده مسمومیت است یا چیزی دیگر، کار ساده‏ای نیست. باید تحقیق کنید و ببینید چه کس یا کسان دیگری از همان غذا خورده‏اند و آیا آنها هم همان مشکل را دارند؟ اگر آنها هم دچار همان چیز شده‏اند که شما از آن رنج می‏برید، می‏توان گفت مسمومیت غذایی است.

 

 پزشک چه کاری انجام می‏دهد؟

اگر شما به دکتر مراجعه کنید، او سوال‏های زیادی از شما خواهد پرسید؛ به طور مثال: چه احساسی دارید؟ چه موقع برای بار اول احساس بیماری کردید؟ در روزهای اخیر چه چیزهایی خورده‏اید؟ آیا کس دیگری هم از نزدیکان شما احساس شما را دارد؟

 

ممکن  است دکتر از شما آزمایش بگیرد. این آزمایش معمولاً آزمایش ادرار است تا مشخص شود آیا در بدن شما جرم وجود دارد یا نه. نوع درمان مسمومیت غذایی بستگی به نوع جرمی دارد که در بدن فرد بیمار است و موجب مسمومیت او شده. دکتر ممکن است برای شما دارو تجویز کند؛ اما غالباً فردی که مسموم شده بدون دارو معالجه می‏شود. بستری شدن کودکی که مسموم شده، در بیمارستان هم به ندرت اتفاق می‏افتد. معمولاً فقط کسانی که به خاطر مسمومیت غذایی دچار کمبود آب بدن شده‏اند مجبورند به بیمارستان مراجعه کنند. کمبود آب بدن یعنی اینکه فرد، بخش زیادی از مایعات بدنش را به دلیل اسهال یا استفراغ یا هر دو مورد از دست می‏دهد. بیماری که کمبود آب بدن دارد، مایعات مورد نیاز بدنش را از طریق سرم به دست می‏آورد. برای پیش‏گیری از ابتلا به این مشکل، هر موقع احساس بیماری کردید، شروع به نوشیدن آب یا دیگر مایعات کنید.

 

چگونه با جرم‏ها مبارزه کنیم؟

کارهای زیادی می‏توان انجام داد تا از مسمومیت غذایی پیش‏گیری کرد. این کارها و اقدام‏ها باید پله پله در مراحل آماده شدن و صرف کردن غذا انجام شوند. به‏طور مثال شستن کامل مواد اولیه‏ی غذا، پختن صحیح و کامل، روش‏های درست نگه‏داری غذاهای باقی مانده و...

بیشتر این مسوولیت‏ها بر دوش بزرگسالان هستند؛ اما کودکان هم می‏توانند در مبارزه با جرم‏ها سهیم باشند. بهترین کاری که می‏توانید انجام دهید این است که اگر می‏خواهید در آماده کردن غذا کمک کنید، دست‏هایتان را خوب بشویید. شستن دست‏ها قبل از نشستن سر سفره نیز نباید فراموش شود.

اعمال دیگری که شما می‏توانید انجام دهید و خودتان را در مقابل ابتلا به مسمومیت غذایی بیمه کنید عبارتند از:

* میوه‏ها و سبزی را قبل از خوردن، کامل بشویید.

* فقط غذاهایی را بخورید که به‏طور صحیح و کامل پخته شده‏اند.

* اگر سر سفره گوشت مرغ را با قاشق و چنگال قسمت کردید و دیدید درون آن رنگ صورتی دارد یا احساس کردید خام مانده، به بزرگ‏تر اطلاع دهید.

* به چیزی که می‏خورید نگاه کنید و آن را ببویید.

* اگر بو و مزه‏ی چیزی که می‏خواهید بخورید با حالت معمولی‏اش تفاوت دارد، قبل از اینکه آن را بخورید با بزرگ‏‏ترها صحبت کنید. شیر مثال خوبی است. شیر نباید مزه‏ی ترش بدهد. کپک که به رنگ‏های صورتی، سبز، سفید و قهوه‏ای دیده می‏شود، غالباً نشانه‏ای از فساد غذاست.

* اگر می‏خواهید باقی مانده‏ی غذایی را بخورید، از بزرگ‏ترها بخواهید آن را به خوبی گرم کنند. با گرم کردن، باکتری‏هایی که در مدت زمان نگه‏داری غذا در یخچال در آن رشد کرده‏اند کشته می‏شوند و از بین می‏روند.

* تاریخ مواد غذایی را چک کنید. بیشتر مواد غذایی تاریخ انقضا دارند. غذایی را که از تاریخ انقضای آن گذشته به هیچ‏وجه مصرف نکنید.

* باقی مانده‏ی غذا را فوری در یخچال قرار دهید. باکتری‏ها در دمای اتاق، شانس خوبی برای رشد و تکثیر در غذا را دارند. پس بنابراین این اجازه را به آنها ندهید. با قرار دادن باقی مانده‏ی غذا در یخچال، نمی‏گذارید جرم‏های بد و مضر فرصت فاسد کردن غذا و به دنبال آن، مسموم کردن شما را داشته باشند.

جمعه 21 آبان 1392برچسب:, :: 17:18 :: نويسنده : بحرینی نژاد

 

مراقبت از دندانها و بهداشت دهان و دندان
 
بهداشت دهان و دندان اهمیت بسیاری دارد زیرا مهمترین کار دندانها جویدن است و اگر غذا خوب جویده شود هضم آن آسانتر و مشکلات گوارشی کمتری خواهیم داشت. بوی بد دهان علاوه بر اینکه موجب دوری اطرافیان می شود برای خود شخص نیز آزاردهنده می باشد.
 
 تغذیه سالم برای داشتن دندانهای سالم و محکم
 
برای حفظ استحکام و سلامتی دندانها باید از تمام گروههای اصلی غذایی شامل پنج گروه اصلی نان وغلات- میوه ها- سبزیجات- شیرو لبنیات و گوشت و حبوبات استفاده کنیم .مصرف زیاد و بیش از حد مواد قندی باعث خرابی دندانها میشود مواد قندی شامل : انواع کیک- شیرینی- آب نبات- پاستیل ـ کلوچه- نوشیدنی های شیرین و مواد نشاسته دار مثل چیپس و پفک است.
«علت اصلی پوسیدگی دندانها باقی ماندن مواد قندی بر روی آنهاست.»
 
 
برای داشتن لبخندی زیبا و دندانهای سفید و سالم به توصیه های زیر توجه فرمایید:
 
1. هر روزمسواک بزنید و از یک مسواک مناسب استفاده کنید.
 
2. هرروز پس از مسواک زدن بین دندانهایتان را نخ بکشید.
 
3. .از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
 
4. از محلولهای شست و شوی دهان(دهان شویه)استفاده کنید.
 
5. حداقل سالی یکبار به دندانپزشکی مراجعه کرده و دندانهایتان را معاینه کنید.
 
6. از غذاهای مقوی و مناسب حاوی کلسیم از جمله شیر، لبنیات، ماهی و سبزیجات سبزرنگ مثل کلم-اسفناج و جعفریبرای استحکام دندانها استفاده کنید.
 
7. با مسواک زدن و استفاده از سبزیجات و میوه ها از ایجاد بوی بد دهانتان جلوگیری کنید.
 
راهکارهایی برای مبارزه با بوی بد دهان

حلق، دهان و بینی حفره هایی هستند که باکتری ها می توانند در آن رشد کنند.این باکتری ها،منشا بوی بد دهان می باشند.
بوی بد دهان می تواند نشانه بیماری های دیگری در بدن ، مانند: پوسیدگی دندانی، بیماری های لثه، بیماری های گوارشی، بیماری های تنفسی و …که باید به فکر درمان آن ها باشید.

  راهکارهای مؤثر عبارتند از:
                                
۱- از خشک شدن حفره دهان تان جلوگیری کنید. بزاق، دهان را از باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان پاک می کند .

۲- دندان هایتان را مسواک بزنید. یکی از اساسی ترین راه ها برای از بین بردن بوی بد دهان، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور مرتب است. این کار باعث حذف ذرات غذایی و باکتری های موجود در حفره دهان می شود. برای از بین بردن ذرات غذایی موجود در بین دندان ها نیز باید هر بار پس از مسواک زدن، بین دندان هایتان را حتماً نخ بکشید.

۳- سالی یکبار به دندانپزشک تان مراجعه کنید. دندانپزشک شما پوسیدگی دندانی و بیماری های لثه شما را به موقع تشخیص داده و برای درمان آن ها اقدام می کند. بسیاری از این بیماری های دهان و دندان باعث بوی بد دهان می شود.

۴- بعضی خوراکی ها در از بین بردن بوی بد دهان نقش مهمی دارند مانند: شربت آبلیمو ، انواع سبزیجات ازجمله کرفس،سیب،هویج و ...، لیمو ترش، شربت پرتقال .

۵- ابتلا به بیماری های دستگاه تنفسی می تواند عامل وجود بوی بد دهان باشد.

۶- بیماری های گوارشی از جمله باکتری ای که در معده زندگی می کند میتواند باعث بوی بد دهان شود.
 
« بنابراین اگر شما به طور دایمی مبتلا به بوی بد دهان هستید و با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مرتب باز هم بوی بد دهانتان از بین نمی رود ،بهتر است با یک متخصص بیماری های داخلی مشورت کنید. »



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 176
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 206
بازدید ماه : 648
بازدید کل : 68881
تعداد مطالب : 67
تعداد نظرات : 11
تعداد آنلاین : 1

<-PollName->

<-PollItems->